25.10.15.

Kako pravilno oprati kosu

Iako pranje kose zvuči kao jednostavan zadatak, mnogi greše u nekom segmentu svoje rutine. Pravilno pranje kose jako je važno za zdravlje i lepši izgled kose.



Prvi korak je češljanje. Ja bih vam prepuručila da kosu pre pranja dobro pročešljate kako se ona kasnije ne bi previše zamrsila. Ukoliko imate suve krajeve, ovde možete odraditi i tretman uljem. Npr kokosovo ulje je odlično za kosu i pruža hidrataciju.

Drugi korak je kvašenje kose. Vrlo je važno kosu lepo i temeljno nakvasiti kako bi ona bila spremna za upotrebu preparata koje ćemo koristiti. Kosu kvasimo mlakom vodom.

Kao treći korak ja bih vam preporučila da stavite malo balzama na vrhove, jer uglavnom su svi šamponi namenjeni za odmašćivanje, a naši krajevi su u večini slučajeva suvi, tako da im to nikako nije potrebno. Balzam će vrhove tokom pranja zaštititi od tog neželjenog dejstva šampona.

Četvrti korak je šampon. Kako odabrati odgovarajući šampon? To svakako zavisi od toga kakvu kosu imate. Neki opšti savet bi bio da izbegavate šampone sa silikonima. Njih ćete na deklaracijama prepoznati po nazivima ciklometikon, dimetikon, simetikon itd. Danas se nalaze u mnogim šamponima i regeneratorima, a zadatak im je da dlaku oblože premazom koji će dati sjaj kosi i takodje je štititi od nekih spoljnih štetnih uticaja kao što je UV zračenje. Ali nakon nekog vremena konstantne primene kosa postaje slepljena i masna. Tako da vam ja silikone ne bih preporučila. Pored njih vodite računa o sulfatima. Prepoznajemo ih pod nazivima sodium lauryl sulfate i sodium laureth sulfate. Takodje ih možemo naći u mnogim šamponima. Iritiraju kožu glave, izativaju crvenilo i perut. Ako dospeju do očiju, peckaće vas. Ispiraju farbu jer su jako agresivni i isušuju kosu. Svakako je bolje koristiti šampone koji ih ne poseduju. Oni su obično malo skuplji, ali vredi uložiti malo više u njih. Nisu agresivni, što je jako bitno. I ono što ćete primetiti je da neće stvarati mnogo pene tokom pranja, ali to ne znači da lošije peru. Jednostavno čitajte deklaracije proizvoda i nećete pogrešiti.

Da se vratimo sada nanošenju vašeg odgovarajućeg šampona. Česta greška je nanošenje šampona direktno na kosu. Tako ga ne možemo lepo rasporediti po kosi. Šampon treba u maloj količini naneti na dlan, a zatim dlanovima naneti ravnomerno na vlasište. Potom jagodicama prstiju treba masirati vlasište kružnim pokretima. Ovde moramo voditi računa da ne grebemo vlasiste, kako ne bi stvorili iritaciju i perut. Tek posle završenog šamponiranja šampon prenosimo do krajeva. Krajeve ne trljajte, nema potrebe za tim.

Sledeci korak je ispiranje. Jako je bitno kosu potpuno isprati, u suprotnom ona će izgledati masno. Znamo da je kosa potpuno isprana kada postane toliko čista da ,,škripi'' pod prstima.

Postupak šamponiranja i ispiranja možemo ponoviti još jednom.

Sada sledi dodatna nega kose. Ako želimo negovati kosu kako dolikuje možemo koristiti balzam ili masku za kosu tj. pakovanje. Razlika je u tome što se balzam koristi posle svakog pranja, dok se maska koristi posle svakog drugog ili trećeg. Maska je svakako hranljivija i nju za razliku od balzama koji se nanosi na krajeve, treba nanositi na celu kosu od korena pa sve do krajeva. Balzam na kosi treba držati oko dva, tri minuta, dok se maska drži petnaest minuta i duže. Ovo vreme možemo iskoristiti i da rasčešljamo kosu, ali to moramo raditi vrlo pažljivo jer je kosa najosetljivija kad je mokra. U svakom slučaju češljanje je ovde opciono.
Nakon isteka vremena, kosu treba ponovo isprati. Savetujem vam da ispiranje završite hladnom vodom kako bi stimulisali cirkulaciju.
Korišćenje maski koje hidriraju posebno je preporučljivo ukoliko koristimo šampone sa sulfatima.

Kada sve to zavšimo sledi sušenje kose. Pošto je kosa najsklonija oštećivanju kada je mokra, nikako je ne smemo trljati peškirom, već je možemo blago pritiskati, a zatim uviti u peškir i tako ostaviti par minuta. Peškir će sam ,,odraditi posao'', tj. pokupiti vodu.
Potom bi najbolje bilo ostaviti kosu da se prirodno osuši, jer toplota fena oštećuje kosu. Ako ipak koristimo fen preporučuje se da se drži na razdaljini od bar 10cm.

Nadam se da vam je ovaj post bio koristan. Kakva je vaša rutina pranja kose?

Нема коментара:

Постави коментар